Wat doet een uitvaartverzorger?

 

Een overlijden is altijd een ingrijpende gebeurtenis. En als dat nog niet alles is, komen de nabestaanden na het overlijden nog vaak voor een grote klus te staan wanneer zij de uitvaart moeten verzorgen. Zij hoeven dit niet alleen te doen, want een uitvaartverzorger staat hen voor, tijdens en na de uitvaart Amsterdam bij en kan hen veel uit handen nemen.

Wensen

Het woord zegt het al: de uitvaartverzorger verzorgt de uitvaart. De belangrijkste taak is het waarborgen van een goed georganiseerde uitvaart en alles daaromheen. De nabestaanden of wensen van de overledene zijn hierin leidend, en vormen voor de verzorger de basis. Het kan natuurlijk zijn dat de persoon voor zijn of haar overlijden al contact heeft gehad met de uitvaartverzorger en al op de hoogte is van alle wensen. Is dit niet het geval, gaat deze in gesprek met de nabestaanden. 

Keuzes en contact

Een paar keuzes moeten al snel gemaakt worden. Zo moet besloten worden waar de overledene opgebaard gaat worden, en/of er wordt gekozen voor een crematie of begrafenis. Het regelen van een uitvaart kan overweldigend zijn. De verzorger helpt met het maken en versturen van de rouwkaarten en doet aangifte van overlijden bij de gemeente. 

 

Dagelijks vindt er contact plaats tussen de nabestaanden en de uitvaartverzorger, wat ervoor zorgt dat het een vertrouwd gezicht en informeel aanspreekpunt wordt. Dit is natuurlijk heel prettig voor de mensen die zich tevens in een rouwproces bevinden. Wanneer er een locatie is gekozen, is de uitvaartverzorger ook het aanspreekpunt voor het crematorium of de begraafplaats. De verzorger kan zorgen voor een rouwadvertentie, zorgen dat het lichaam van de overledene verzorgd wordt en de nabestaanden van informatie voorzien over asuitstrooiing. De nabestaanden kunnen zelf kiezen hoe actief de verzorger is bij de uitvaart. Misschien willen zij dat de verzorger spreekt en de leiding neemt, of juist meer op de achtergrond te werk gaat. 

Is een uitvaartverzorger verplicht?

Nee, dat is het niet. Toch is het vaak wijs de hulp van een uitvaartverzorger in te schakelen. De meeste mensen onderschatten namelijk wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken. Daarnaast leiden emoties, en worden er snel dingen vergeten. Op korte termijn moeten er best wat dingen op een rijtje worden gezet. De uitvaartverzorger kan hierbij een enorme meerwaarde bieden.

Kennis

Vanwege zijn of haar expertise is de uitvaartondernemer in contact met veel mensen en partijen binnen de branche in diens regio. Zij kunnen de nabestaanden dus het beste informeren over speciale wensen of bijzondere extra’s op de dag van de uitvaart.

You May Also Like