bron: hapert.com

Verschillende soorten aanhangwagens

Aanhangwagens zijn essentiële onderdelen van het vrachtvervoer. Variërend van kleine en open aanhangwagens tot grote en gesloten aanhangwagens, is er een breed scala aan soorten aanhangwagens die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. In dit artikel worden drie gangbare soorten aanhangwagens besproken: kipper aanhangwagens, gesloten aanhangwagens en oprijwagens.

Kipper aanhangwagens

Kipper aanhangwagens zijn het meest gebruikte type aanhangwagen, omdat ze maximale veelzijdigheid bieden bij het laden en lossen van lading. Kiep aanhanger heeft een kiepbed waardoor het naar achteren of opzij kan kantelen om gemakkelijker te kunnen kiepen of lossen in krappe ruimtes of op ongelijke ondergrond. Kipper aanhangwagens hebben ook huiven die bescherming bieden tegen de elementen tijdens het vervoer. De kappen helpen ook de lading veilig te houden tijdens lange ritten, omdat ze voorkomen dat vocht, wind, stof en vuil in contact komen met de goederen.

Gesloten aanhangwagens

Een dichte aanhanger is een ander type aanhangwagen dat geschikt is om grotere ladingen veilig te vervoeren. Deze ruime bakken hebben doorgaans stevige wanden met zware deuren voor extra veiligheid. Gesloten aanhangwagens kunnen worden uitgerust met oprijplaten voor het gemakkelijk laden en lossen van goederen, en met opties als binnenverlichting en tussenschotten voor een betere organisatie bij het vervoer van meerdere ladingen in dezelfde aanhangwagen. Hun beperkte afmetingen betekenen echter dat dit soort aanhangwagens alleen gebruikt kan worden voor kortere reizen, omdat grotere volumes er niet veilig in passen zonder tijdens het vervoer beschadigd te worden door overbezetting.

Oprijwagen aanhangers

Inrijwagens zijn een uitstekende keuze voor bedrijven die snel en gemakkelijk grote hoeveelheden goederen over lange afstanden moeten vervoeren. Een oprijwagen aanhanger heeft voldoende ruimte binnenin zodat goederen er direct via de achterdeuren in geladen kunnen worden, waardoor het veel eenvoudiger is dan een eigen vrachtwagen of bestelwagen aan te moeten koppelen om er een aanhangwagen achter te trekken. Dankzij de binnenruimte van dit soort aanhangwagens kunnen goederen veilig worden vervoerd zonder risico op schade of diefstal onderweg, terwijl ze extra bescherming bieden tegen weersomstandigheden tijdens het vervoer dankzij de geïsoleerde wanden en het daksysteem dat in elke eenheid is aangebracht.

Veiligheid aanhangers

Buiten het type aanhangwagen dat je hebt, is het altijd van belang om de algehele staat van je aanhangwagen te controleren en tevens de banden om veilig vracht te vervoeren. Het is belangrijk om de bandenspanning en de profieldiepte van de aanhangwagen tweewekelijks te controleren. Dit kan eventuele lekke banden helpen voorkomen of het risico van ongelijkmatige slijtage van de banden verminderen. De bandenspanning moet worden ingesteld volgens de specificaties van uw Hapert-dealer, omdat een verkeerde bandenspanning kan leiden tot een hoger brandstofverbruik en voortijdige slijtage.

De profieldiepte van de banden is ook belangrijk voor de veiligheid en mag niet minder zijn dan de door de bandenfabrikant opgegeven minimumwaarden. Controleer de banden van uw trailer ook op onregelmatige slijtage of scheuren in de zijwanden. Als u zich zorgen maakt over de conditie van de banden van uw trailer, ga dan zo snel mogelijk naar uw Hapert dealer.

Kortom, welk type aanhangwagen u gebruikt, hangt af van de omvang en de aard van uw lading en van het aantal ritten dat u maakt. Uiteindelijk is het belangrijk om de banden en andere onderdelen van uw trailer regelmatig te controleren voor optimale veiligheid. Uw Hapert dealer kan u helpen ervoor te zorgen dat uw trailer in de best mogelijke conditie blijft voor een veilig transport van goederen.

You May Also Like

Automerken grapjes

Grapjes over automerken, het kan bijna niet meer ontbreken in een sociale omgeving. Vooral technologie liefhebbers hebben een…