Waar je ook loopt in ons kleine, mooie kikkerlandje, er is een grote kans dat je de goede oude rood-wit-blauwe vlag ziet zwaaien boven een kerk of bij een huis. Maar heb je je ooit afgevraagd waar de Nederlandse vlag eigenlijk vandaan komt? Of waar je er eentje aan kan schaffen zodat je ook alle nationale feestdagen kan vieren? Op de eerste is het antwoord wat langer, dus blijf vooral hangen, maar op de tweede vraag is er gewoon meteen een antwoord: Vlaggen Unie! Maar voordat je meteen een 10-pack van de Nederlandse vlag aanschaft, laten we eerst eens kijken waar die kleuren nou toch vandaan komen.
Grondbeginsels en geschiedenislessen
De allereerste vermelding van de Nederlandse vlag werd gedocumenteerd in 1572, maar er was hier nog iets opvallend anders aan het nationale symbool; de kleuren waren oranje, wit en blauw in plaats van het heldervermiljoen wat we nu kennen als de bovenste streep! Rond de 17de eeuw werd het oranje zachtjes aan en langzaam verandert naar rood; vooral tijdens de zeevaart bleek het een probleem. Het lichte van de oranje bleek op zee minder goed zichtbaar te zijn dan het felle rood, waardoor de vlag verkeerd kon worden geïnterpreteerd. Alle drie de kleuren zijn afkomstig van de verschillende onderdelen van het Prinsdom Orange (wat we nu kennen als ons koningshuis). In de 18de eeuw werd dezelfde rood-wit-blauwe vlag gehandhaafd die in de zeventiende ontworpen werd, maar ditmaal met de afbeelding van een vrouw en een leeuw prijkend op de kleuren. Deze afbeelding werd, waarschijnlijk vanwege het nationalisme, afgeschaft door Napoleon ergens tussen 1806 en 1810.
Nadat Nederland bij Frankrijk werd ingelijfd in de negentiende eeuw, werd de Nederlandse vlag vervangen door de Keizerlijke Franse (met, ironisch genoeg, dezelfde kleuren). De kleuren van de Nederlandse vlag werden na de Franse bezetting beide toegestaan; zowel het oranje als het rood symboliseert ons landje tegenwoordig, met de voorkeur die uitgaat naar het rood op overheidsgebouwen en kerken. De Nederlandse vlag wordt gevoerd om nationale feestdagen te vieren, maar er is in ons land geen officiële regeling voor; je mag, als je dat wil, de vlag op elke dag van het jaar uithangen. Ook wordt de nationale vlag weleens halfstok gehangen; dit wordt vooral gedaan in periodes van rouw.
Het uithangen van de Nederlandse vlag heeft dus een rijke geschiedenis. Voel jij je ook nationalistisch en nostalgisch, en wil je graag je eigen vlag kunnen uithangen? Ga dan snel naar Vlaggen Unie en haal je eigen vlag!