Nieuwbouw woning kopen: waar op letten?

Als je een nieuw huis wilt kopen, is het belangrijk om je bewust te zijn die voortvloeien uit het nemen van zo’n grote beslissing. Hier zijn enkele belangrijke dingen om op te letten bij het kopen van een nieuwbouw woning en de voordelen.

Wat is nieuwbouw?

Voordat je koopt moet je de volledige betekenis van nieuwbouw begrijpen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Nieuwbouw verwijst in het algemeen naar nieuw gebouwde constructies kortgeleden zijn gebouwd of die nog gebouwd gaan worden. Als je een nieuwbouw woning laat bouwen zitten de financiering en kosten anders in elkaar dan bij bestaande bouw.

Financiering

Als je je nieuwe huis financiert, moet je op de hoogte zijn van recente veranderingen in de eisen voor hypotheekaflossing. Vanaf 2013 moeten alle nieuwe hypotheken voldoen aan de aflossingseis. Dit betekent dat je, om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek, je hypotheek in maximaal 30 jaar volledig annuïtair moet aflossen. De soorten hypotheken die hieraan voldoen zijn woningfinanciering, annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Vraag dan ook vooraf om hypotheekadvies om te zorgen dat je niet alleen de juiste, maar een gunstige beslissing neemt.

Bouwrente

Een factor waar je mogelijk op moet letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning is de mogelijke eis van bouwrente. In bepaalde gevallen moet je mogelijk rente betalen over de bouwkosten van het huis zelf, in plaats van alleen hypotheekrente over de totale aankoopprijs. Dit kan bestaan uit financieringskosten en uitstelrente.

Voordat je een overeenkomst aangaan voor een nieuwbouwwoning, zorg ervoor dat je begrijpt wat er nodig is aan financiering en rentebetalingen. Het kennen van de mogelijke kosten die ermee gemoeid zijn kan je helpen een beter geïnformeerde beslissing te nemen als het gaat om het kopen van een huis.

Voordelen van een nieuwbouw woning kopen

Het kopen van een nieuwbouw woning kan verschillende voordelen bieden.

Alles is nieuw

Omdat alles nieuw is, heb je de komende jaren waarschijnlijk geen groot onderhoud. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over reparaties, of het moeten vervangen van zaken.

Inrichting zelf bepalen

Als je een nieuwbouw woning koopt heb je vaak de mogelijkheid om die aan je eigen voorkeuren aan te passen. Dit kan onder andere betrekking hebben op apparatuur, inrichting en vloeren.

Milieuvriendelijk en energiezuinig

Nieuwbouw woningen worden vaak milieuvriendelijker en energiezuiniger gebouwd. Dit betekent een lagere energierekening en een kleinere ecologische voetafdruk op de lange termijn. Ze worden goed geïsoleerd en je kan er ook voor kiezen om meteen warmtepomp te laten plaatsen met het oog op de toekomst. Tegenwoordig kun je ook een hybride warmtepomp kopen met subsidie en overwaarde. Hybride warmtepomp kosten liggen tussen €5000 en €7000 voor een kwalitatieve eenheid.

Over het geheel genomen kan het kopen van een nieuwbouwwoning veel voordelen bieden voor jou en je gezin, als je het goed doet. Zorg ervoor dat je vooraf je onderzoek doet en zorg ervoor dat je de kosten, financiering en andere details voordat je een contract ondertekent. Zo kun je ervoor zorgen dat je aankoop op de lange termijn de juiste beslissing voor je is.

You May Also Like

Financieel systeem

Het financiële systeem is een onmisbaar onderdeel van elke moderne economie. Het is verantwoordelijk voor het creëren, verwerken…