Ga jij voortaan werken op een tablet?

We werken steeds vaker hybride en niet meer op een vaste werkplek. Dat maakt het ook weer zo dat je bepaalde manieren van werken goed gaat bekijken en zo ook gaat bekijken wat voor jou goed zal werken. Het kan zo zijn dat je inplaats van vast op een computer naar een laptop gaat. Of juist van een laptop naar een tabled of Ipad. Je kan het allemaal gaan overwegen. Of misschien ga je wel een combinatie gebruiken. Maar het is dan ook goed om de juiste accessoires te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ipad tafelstandaard of een tablet houder. Maar je zal er altijd wel voor zorgen dat je op een fijne en juiste manier kan werken. 

 

Van laptop naar tablet, andersom of juist een combinatie

Verschillende soorten tablets hebben verschillende mogelijkheden. Maar je kunt ze allemaal makkelijk bedienen via het aanraakscherm. Een tablet gebruik je bovenal voor internetten, films en foto’s bekijken, simpele spellen spelen en kranten en boeken lezen.

Bediening en gemak

Tablets spreken veel mensen aan vanwege het gebruiksgemak. Het aanraakscherm en besturingssysteem is erop gericht dat je snel ergens bij kunt of even iets op kunt zoeken. Voor laptops is die drempel wat groter: je pakt ze wat minder snel op voor kleine klussen. Ook is het touchpad van een laptop wat minder geschikt om snel bijvoorbeeld apps of links op je scherm te selecteren.

Wel zijn er ook veel laptops met aanraakschermen op de markt, die draaien op Windows 10 / 11. Sommige daarvan hebben daarnaast een toetsenbord dat je achter het scherm kunt klappen. De tabletmodus van Windows is inmiddels goed te bedienen met je vinger, maar het gemak haalt het niet bij een (lichtere) iPad of Android-tablet. Ook hebben niet alle apps ondersteuning voor aanraakbediening. MacBooks hebben geen aanraakscherm.

 

Waarom een laptop?

Een laptop is de beste keus als je veel documenten of e-mails typt, of bijvoorbeeld met Excelsheets werkt. Daarvoor is een fysiek toetsenbord veel beter geschikt dan een aanraakscherm. Ook voor veeleisende software voor bijvoorbeeld intensieve videobewerking gebruik je liever een laptop dan een tablet, vanwege het grote scherm en de betere prestaties. Ook is het besturingssysteem beter geschikt voor het draaien van computerprogramma's.

Prestaties en opslag

Hoewel tablets steeds sneller worden, is de rekenkracht van een gemiddelde laptop beter. Laptops zijn daardoor beter geschikt om veeleisende programma's te draaien, zoals foto- en videobewerkingssoftware. 

Daarnaast hebben laptops doorgaans meer opslagruimte voor bijvoorbeeld het opslaan van films en foto's. De opslagruimte bij tablets varieert van 8 tot meer dan 256 GB, maar de meeste hebben 32 of 64 GB. Laptops beginnen doorgaans pas bij 128 GB en dit loopt op tot meer dan 1000 GB (1 terabyte). Voor tablets met meer dan 1 TB  betaal je enorm hoge meerprijzen. 

You May Also Like