Wat is cross docking en wat kan het voor jouw bedrijf betekenen?

Wanneer je in de goederenbranche werkt heb je misschien wel eens gehoord van cross docking. Deze methode wordt in die branche veelal gebruikt. Het is een methode waarbij goederen rechtstreeks naar de eindgebruiker worden gezonden zonder tijdelijk opgeslagen te worden. Of het nu gaat om grondstoffen, eindproducten, of onderdelen voor fabrieken, winkels of eindgebruikers. Cross docking kan aan elke situatie aangepast worden. Door deze methode te gebruiken blijven goederen na ontvangst, maar kort in het magazijn. Ze worden niet in de magazijnstellingen opgeslagen, waardoor orderpicken niet nodig is. Daar komt de term cross docking ook vandaan. 

Cross docking 

Bij traditioneel supply management vormt het magazijn de schakel tussen de leveranciers en de klanten, het aanbod en de vraag. Het is een onregelmatige goederenstroom, omdat vraag en aanbod niet gelijk met elkaar lopen, de schakel tussen beide wordt gevormd door het logistieke magazijn. Daar worden goederen opgeslagen tot er vraag naar is. Door de voortgang in logistieke software is de bevoorrading flexibeler geworden en heeft cross docking terrein gewonnen. Tijdens cross docking transport zijn de volgende fases belangrijk. Het indelen van de bestellingen die bij de leveranciers zijn geplaatst, goederenontvangst, het registeren en controleren van de ontvangen vracht als onderdeel van de kwaliteitscontrole en het opnieuw verpakken, het consolideren, indien nodig, en het verzenden van de bestellingen. Vaak zijn cross docking locaties goed bereikbaar en aan de rand van de stad. Op deze manier bespaar je tijd voor je vrachtwagens om op lastige locaties in de stad te laden en lossen. De meeste transporteurs en vervoerders werken ook 7 dagen per week, ieder uur van de dag en zijn in veel regio’s actief. Zo kan er effectief worden gewerkt en om de drukte heen worden gepland. Het is ook mogelijk om goederen gebundeld in regio’s af te leveren zo kunt u meerdere klanten in één rit bundelen en werk je nog efficiënter. Hubbel is een bedrijf dat gespecialiseerd is in cross docking en rijdt ook nog eens met elektrische voertuigen. Zo kan je als bedrijf ook nog afleveren met zero emissie. Zij verzorgen slimme groene stadslogistiek.

Andere diensten 

Naast cross docking, verzorgt Hubbel ook een aantal andere diensten. Naast het halen en brengen van goederen, kunnen ze ook het gehele logistieke proces van je bedrijf verzorgen. Dit wordt ook wel handling of fulfilment genoemd. Zij verwerken, picken, samenvoegen, ompakken, sorteren de orders of andere oplossingen die in je magazijnruimte moeten plaatvinden voeren zij voor je uit. Ze transporteren ook koel en vers. Naast het transporteren is het ook mogelijk om gebruik te maken van een opslagruimte van Hubbel. Het is al mogelijk vanaf één pallet, maar ook grotere beveiligde opslagruimtes of een koelopslag is mogelijk. Ook in drukke gebieden zoals in de randstad zijn er opslagruimtes beschikbaar, zoals een opslag Den Haag.

You May Also Like