EPDM zelf leggen: hier lees je meer

Het gebruik van EPDM als dakbedekking of afdichtingsmateriaal wint snel aan populariteit, en veel mensen vragen zich af of ze zelf EPDM kunnen installeren. Het goede nieuws is dat het inderdaad mogelijk is om zelf EPDM te installeren, maar het vereist wel de juiste kennis, vaardigheden en voorbereiding. Hier wordt in grote lijnen uitgelegd hoe je EPDM zelf kan installeren.

Voorbereiding is alles 

Voordat je begint met de installatie van EPDM, is het belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding. Dit omvat het zorgvuldig meten van het oppervlak waarop je EPDM wilt aanbrengen, zodat je de juiste hoeveelheid materiaal kunt bestellen. Houd er rekening mee dat EPDM meestal wordt verkocht in grote vellen die op maat moeten worden gesneden, dus zorg ervoor dat je nauwkeurige metingen hebt.

Controleren

Een ander belangrijk aspect van de voorbereiding is het controleren van de staat van het oppervlak. Het moet schoon, droog en vrij van stof, vuil en losse materialen zijn. Eventuele oneffenheden of beschadigingen moeten worden gerepareerd voordat je de EPDM aanbrengt, om een glad en gelijkmatig oppervlak te creëren.

Primer

Het installatieproces van EPDM stroken begint met het aanbrengen van een primer op het oppervlak. Deze primer zorgt voor een goede hechting tussen het EPDM-materiaal en het substraat. Volg nauwkeurig de instructies van de fabrikant bij het aanbrengen van de primer en laat het voldoende drogen voordat je verder gaat.

Op maat snijden

Vervolgens is het tijd om de EPDM op maat te snijden. Gebruik een scherp mes of een schaar om het materiaal nauwkeurig af te snijden volgens de eerder gemeten afmetingen. Zorg ervoor dat je voldoende materiaal overhoudt om eventuele overlappingen en randafwerkingen te kunnen maken.

Nu is het tijd om de EPDM op het oppervlak aan te brengen. Werk vanuit het midden naar buiten en gebruik een bezem of een roller om het materiaal gelijkmatig aan te drukken en eventuele luchtbellen te verwijderen. Zorg ervoor dat het EPDM strak en zonder plooien wordt aangebracht om een waterdichte afdichting te garanderen.

Afwerking

Na het aanbrengen van de EPDM moet je de randen afwerken. Dit kan worden gedaan met behulp van speciale EPDM-accessoires, zoals randstroken en hoekprofielen, die zorgen voor een nette en waterdichte afwerking. Volg de instructies van de fabrikant bij het installeren van deze accessoires.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat hoewel het mogelijk is om zelf EPDM bestellen en te installeren, het werken met dit materiaal zorgvuldigheid en precisie vereist. Als je twijfelt over je vaardigheden of als het project complex is, is het wellicht verstandig om een professional in te schakelen.

You May Also Like

Abstract

In de wereld van tuinieren en buitenleven is het slim inrichten van je tuin een kunstvorm geworden. Niet…