Kans op vaste baan

Het UWV meldt op basis van nieuwe cijfers dat werknemers met een tijdelijk contract in het bank- en verzekeringswezen de grootste kans hebben op een vaste baan. Veel werknemers in deze branche krijgen na de loop van tijd een vast contract.

Dit komt grotendeels omdat de branche veel te maken heeft met leegloop. Hoe meer goed personeel zij kunnen behouden, hoe beter. Het is daarom ook dat je als werknemers meer kans hebt om hier een vast contract te krijgen. Dit geld ook voor branches als het onderwijs en de zorg. Hier is de krapte erg groot. Veel personeel verlaat daarbij de branche omdat de werkdruk hoog is en het salaris relatief laag. Stakingen zijn dat ook aangekondigd om meer geld te krijgen voor o.a. het onderwijs en daardoor de werkdruk te verlagen en salarissen te verhogen.

In de landbouw- en de schoonmaakbranches is de kans op een vaste contract lager. En het laagst, als het vergelijkt met andere branches.

Het is in de huidige arbeidsmarkt van belang je werknemers aan de organisatie te binnen. De huidige arbeidsmarkt vraagt om een nieuwe kijk op het werkgeverschap. Werknemers blijven langer als ze meer ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra opleidingsbudget voor werknemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *